Vigtig info
Lønmodtager eller selvstændig
Der gælder forskellige regler, alt efter om du er lønmodtager eller selvstændig. Lønmodtagere er omfattet af den arbejdsretlige regulering, herunder funktionær- og ferieloven. Arbejdsgiver skal derfor bl.a. overholde funktionærlovens opsigelsesvarsel samt ferielovens krav om løn under ferie, hvis der er tale om lønmodtager. Selvstændige er derimod ikke omfattet af den arbejdsretlige regulering. For selvstændige gælder den almindelige kontraktsret, og det er derfor den enkelte kontrakt, der fastsætter bl.a. opsigelsesvarsel. Derudover skal selvstændige selv betale egen ferie.
Endnu en væsensforskel mellem de to er det skatteretlige aspekt. For en lønmodtager gælder det, at arbejdsgiver skal indeholde A-skat, mens det for selvstændige gælder, at de selv skal afregne skat.
Desuden gælder forskellige regler for løn under sygdom, barsel, forsikringer og pensionsordninger for lønmodtagere og selvstændige.
Hvorvidt man er lønmodtager eller selvstændig, er ikke op til den enkelte selv at beslutte, ligesom at den pågældende persons titel ikke er afgørende for klassificeringen. Lønmodtagere kan grundlæggende kendetegnes ved at være personer, der modtager kompensation for deres arbejde i et tjenesteforhold. Selvstændige kendetegnes ved, at de for egen regning og risiko udøver en erhvervsmæssig virksomhed med det formål at tjene penge.
Læs mere om lønmodtagere og selvstændige, samt hvilke andre forhold der gør sig gældende for henholdsvis de to, hos vores samarbejdspartner Arbejdsret.dk (en del af Advokatgruppen) her.